Tuesday, May 14, 2013

my girlfriend nak kahwin lah

Assalamualaikum ..

dengan usia aku yang baru 21 tahun . masih awal untuk berbicara mengenai perkahwinan . tapi nak jugak cerita ! haha okay saya ade seorang kawan prempuan .. nama nya NUR B***** umur dia muda setahun dari saya ..haah 20 tahun..kami kawan lame dah ..dari saya form 1 saya kenal dye...dye comel + baik hati + manje dengan saya..sampai kan saya tukar sekolah...dia pun tukar sekolah SMATAF juga..sekolah ni sekolah perempuan sahaja tau..dan hubungan kami bertambah2 rapat . seolah2 Allah xnak pisahkan hubungan persahabatan n kasih sayang antara kami...tapi bila selepas saya pindah ..kami terputus hubungan lagi....no telefon pun xde..sebab mase tu form 3 kot..abah xbagi lagi pakai fon..student lagi kan ..facebook pun xde lagi...yelah saya baru ade facebook lepas dah habis spm kan..ada jugak lah cuba2 search nama dia..tapi xjumpa ...jadi bermula dari situ sy  putus asa nak cari dia...mungkin ada hikmahnya kot..takpelah

tapi ! mase tgh skype dgn adik di cairo haritu tiba2 adik tanya.. " ita . awk kenal kak B**** ? " haa mase tu terkejut sikit.. ehh macam mne efa boleh kenal dia ? jadi efa pun cerita lah.. dia dduk ARMA jugak ...haritu dye ckp nak tgk gambar family kami..lepastu tgk gambar saya and terus dikenal pasti .. kak itah ke ni ? hehe agaknya efa pun terkejut tgk reaksi B**** time tu .. apa lagi ..terus add facebook .. weheeee seronokk chat lame2 .. tapi disebabkan masing2 busy study ..xselalu boleh online..jadi kami snyap semula...

Dan ditakdirkan Allah .. 14 may 2013 hari tu saya , abah , dan ummi pergi cairo ...di cairo kami tinggal di Haiyu Asyir ..yang seronok nyee dia pun tinggal di Haiyu Asyir jugak...excited ni ..bila dah beli no mesir je terus call dia and main2 suruh teka ni sape..haha sampai takut dia..last2 bila tau ni kak itah la..terus dia macam ter menjerit kecil terkejut ...tapi nya xboleh cakap lama sbb mase tu dia di Bu'uth ada imtihan computer..jadi kami tamatkan di stu je...

keesokan malam nya...saya ajak dia dtg rumah dan dtg tidur sekali sebab adik saya kena balik arma sbb dye ade meeting ..so mintak lah dia temankan tidur :) mase tu malam ..sy tunggu dekat luar rumah ..sbb dia dari rumah pahang ..risau pulak jalan sorang malam2 kan..mase tu dia call.. ''

dia : kak itah kat mana ? saya dekat simpang dah ni ..rumah teepi sekali kan ?
me : haah tepi sekali dekat simpang ni .. awk kat mane? xnmpak pun
dia : oo yg tu ke ? ni sy lah ..kat depan ni
me : haa yg depan ni ke ? ( sambil lambai2 tangan pada si gadis dekat depan tu )
dia : haah..sy ni ...okay2 kjap..

bila dah jumpa depan mata .. terkejut sgt ..

me :  ya Allah awk ke ni B**** ?
dia : yelah kak itah .. Assalamualaikum..
me : wahaaaa mcm xpercaya .. ehh waalaikummussalam... ( SERIOUS TERKEJUT SGT)
       ALLAHU penampilan dia dah berubah .. dia bertudung labuh .. berjubah dan  pakai niqab :)
       looks very  lovely ! bila pandang dia .. ade rase perasaan .. iaitu ketenangan :)

kami bersalaman dan berpelukan dan terjerit2 kecil kebahagiaan ..Allahu Allahu Allahu ... macam tak percaya.. 6 tahun kami terpisah dan terputus hubungan  .. rupa-rupanya Allah nak temu kan kami di cairo ..
sungguh perancangan Allah itu tidak diketahui oleh sesiapa pun ..tetapi ialah yang paling indah sekali ..kali terakhir kami jumpa ..masing2 masing tidak matang lagi ..tapi Alhamdulillah bila bertemu ni masing2 ada bidang yang diceburi ...selama dia menghilang ni ..rupa-rupanya dia masuk Maahad tahfiz .. dan Alhamdulillah sekarang dia dah hafaz 30 juzu' Al- Quran .. proud of her ...dan sekarang tengah menuntut ilmu di Bu'uth

Malam tu kami berbual rancak ... sampai kan jam pukul 2.30 am pun xsedar..selalunya pukul 10 malam sy dah tidur..patut lah masing2 asyik menguap je ...haha punya seronok nak bercerita macam2 sampai xperasan dah 7 jam kami berbual dalam bilik ...tapi ada satu cerita menarik ... dia cakap sekarang dia tunang orang .. dan insyaAllah 31.8.2013 ni majlis perkahwinan dia ..wuhuu terkejut sy dengar ...Allahu .. terasa nak mengalir air mata dengar ...Alhamdulillah Allah dah temukan dia dan jodoh dia.....i,m happy for her

nak share satu cerita ni ...tapi kita guna kan SHA sbgai nama kwn sy dan NAZ sbgai nama tunang dia

 ok sha ada cakap ..dia dan tunang dia * (dorang dah bertunang sebelum ni) xpernah bercinta pun sebelum bertunang ni..sha hanya percaya pada bercinta lepas kahwin ..dan sha ade cakap...mase permulaan perkenalan dorang ..masa tu xpernah bertegur sapa lagi ..memang naz ade call no dia..tapi sha letak sebab terkejut...tapi bila naz mula tunjuk kan keikhlasan untuk berkawan ..sha tetap tolak dan hanya cakap " kalau awk serius dgn sy.. buat lah ape yg patut "

mase ni sha dduk asrama dekat maahad tu..sampai lah ada satu petang tu emak sha dtg.. bawa teddy bear.. rupa-rupanya .. teddy bear tu dari naz..naz dtg rumah emak sha bawak teddy bear dan bgtau emak sha yg naz nak berkawan dgn anak perempuan dia....nampak kan keikhlasan lelaki tu sebenarnye ....dan banyak lagi yang sha cerita..tapi sy ringkas kan dekat sini.. di takdir kan Allah..satu hari tu ayah naz tu dtg mesir utk uruskan pelajar2 masuk ARMA xclap.. mase tu lah ayah dia berbincang dengan sha dan naz untuk majlis perkahwinan dorang .. sha terkejut + gembira + terharu .. semua nya ..sebabnye naz tunjuk keihlasan dye dengan cara bernikah ..

 hmm bukan semua lelaki mcm ni kan .. kebanyakan nye nak bercinta sebelum kahwin dulu ..alasan nye nak kenal antara satu sama lain...tapi sebenarnye bila lelaki tunjuk keihlasan macam naz ni ..semua perempuan akan terasaa dihargai ..dan ramai sgt yg akui bercinta lepas kahwin tu lebih indah dan HALAL ...

lastly .. smpai sekarang masih terngiang2 pesanan NUR B***** .. kak itah .. baik k.itah jgn bercinta dgn sape2...bercinta lepas kahwin itu lah paling indah..di samping melindungi diri dari maksiat..Allah pun sayang kita...masa ni saya rasa mcm tersentap kejap..berdentum tebaboww dalam hati..jodoh itu urusan Allah...bilakah jodoh itu dtg semuanya kerja yang maha ESA , kita manusia cuma jangan berhenti berdoa dan percya pada kuasa Allah.Bagaimanapun Allah mampu ciptakan pelbagai perkara berlainan rupa , sifat , dan personaliti . Begitu juga kebahagiaan .Jangan terlalu berfikir sesuatu di luar jangkaan tapi jangan pernah putus asa pada Allah yang maha memberi kebahagiaan

pada pendapat saya..asalkan kita berniat untuk berubah ke arah kebaikan ..pasti Allah akan kirimkan ramai orang yang baik2 untuk membantu kita dan membimbing kita kan...dan usia sy yg baru 21 tahun ni..target hidup saya nak habiskan degree ni lagi 6 semester dan insyaallah merancang untuk berkahwin dalam 3 or 4 tahun dari sekarang sebab nye ! saya teringinnn sgt dan memang berhajat besar nak sambung master dekat United Kingdom ..jadi saya perlukan seseorang utk jaga saya di sana ..jadi sy rasa masa itu lah yg sesuai utk diri ini bercinta betul2 ...sebab peluang hidup ni sekali je...belajar kena sungguh2 .. kena fokus betul2 ..dan lepass kawin nnti lah baru bercinta sungguh2 haha


tapi siapa lah sy untuk menafikan rasa sayang + suka pada orang lain kan ..memang lah suka dengan perhatian yang diberi ..ambil berat dan segala galanya ...

doa ku sekiranya dia ditakdirkan untuk aku ..simpankan lah dia untuk aku ya Allah..supaya masa yg ada ini boleh aku gunakan untuk mendidik diri ini menjadi wanita solehah .. amin :)

its 11.35 pm ...soo sleepy
thanks for reading .. wassalam ..
err xnak like ke ? hehe







1 comment:

  1. Hai..
    Jom tempah kraf felt dengan harga yang MURAH.. tempahan borong ada DISKAUN..

    http://azcreations11.blogspot.com/

    https://www.facebook.com/pages/AZ-Craft-Creations/109353639269048

    Thank you.. =)

    ReplyDelete